پنجشنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۵ - ۱۱:۵۷
مطالعه گسترده و جامع‌نگری از ویژگی‌های شاخص رهبر شهید انقلاب بود

حوزه/ تولیت آستان قدس رضوی با تبیین برخی ابعاد علمی، فکری و شخصیتی رهبر شهید انقلاب، مطالعه گسترده، جامع‌نگری، شجاعت علمی، ارتباط با جریان‌های علمی و فرهنگی و برخورداری از افق بلند را از ویژگی‌های شاخص ایشان برشمرد و تأکید کرد: این ویژگی‌ها، به‌ویژه خصوصیات اکتسابی، می‌تواند برای طلاب و جوانان الگو باشد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه در مشهد، حجت‌الاسلام والمسلمین مروی، تولیت آستان قدس رضوی، در نشست علمی «جایگاه و کارکرد علوم اسلامی در منظومه فکری رهبر شهید انقلاب» که صبح امروز در تالار قدس حرم مطهر رضوی برگزار شد، با تسلیت ایام شهادت امام حسن عسکری(علیه‌السلام) و گرامیداشت چهلمین روز تدفین پیکر پاک رهبر شهید انقلاب، به تبیین برخی ویژگی‌های علمی، فکری و شخصیتی ایشان پرداخت.

وی با بیان اینکه رهبر شهید انقلاب شخصیتی حقیقتاً استثنایی بود، اظهار کرد: اگر ایشان ولی‌فقیه و رهبر نیز نبودند و تنها یک عالم دینی بودند، باز هم باید از ویژگی‌ها و خصوصیات شاخص ایشان سخن گفته می‌شد؛ زیرا ایشان همانند امام راحل عظیم‌الشأن، دارای ویژگی‌های منحصربه‌فردی بود که می‌تواند برای طلاب و جوانان الگو باشد.

تولیت آستان قدس رضوی افزود: بخشی از ویژگی‌های ایشان ذاتی بود؛ از جمله استعداد فوق‌العاده، هوش سرشار و حافظه بسیار قوی که گاهی انسان را به شگفتی وامی‌داشت، اما آنچه اهمیت بیشتری دارد، ویژگی‌های اکتسابی ایشان است که می‌تواند برای دیگران نیز الگو قرار گیرد.

وی، مطالعه گسترده را یکی از برجسته‌ترین ویژگی‌های رهبر شهید انقلاب دانست و گفت: ایشان بسیار اهل مطالعه بودنو و هیچ فرصتی را برای مطالعه از دست نمی‌دادند. در سفر و حضر، همواره چراغ مطالعه‌ای کنار تخت خواب خود داشتند و می‌فرمودند: «من با کتاب می‌خوابم؛ آن‌قدر کتاب می‌خوانم تا چشم‌هایم خسته شود و بعد خوابم ببرد.»

حجت‌الاسلام والمسلمین مروی ادامه داد: کتاب‌های بسیاری برای ایشان ارسال می‌شد و ایشان مطالب آن‌ها را بررسی می‌کرد تا از محتوای آثار مطلع شود. گاهی مطالب کتاب یا مجله برایشان جذاب بود و آن را به‌طور کامل مطالعه می‌کردند و گاهی نیز برای آگاهی از فضای فرهنگی کشور، محتوای آن را بررسی می‌کردند.

وی با اشاره به توجه رهبر شهید انقلاب به آثار نویسندگان گمنام، خاطرنشان کرد: ایشان حتی نوشته‌های افرادی را که چندان شناخته‌شده نبودند، با دقت مطالعه می‌کردند و در صورت مشاهده مطلبی ارزشمند، نویسنده را مورد توجه قرار می‌دادند. این مسئله نشان‌دهنده اهتمام جدی ایشان به مطالعه و توجه به تولیدات علمی و فرهنگی بود.

ارتباط گسترده رهبر شهید انقلاب با جریان‌های علمی و فرهنگی

حجت‌الاسلام والمسلمین مروی، ارتباط گسترده با طیف‌های مختلف علمی و فرهنگی را از دیگر ویژگی‌های رهبر شهید انقلاب برشمرد و اظهار کرد: یک عالم دین باید ارتباط گسترده‌ای با جریان‌های علمی و فرهنگی داشته باشد و ایشان نیز از دوران جوانی چنین ارتباطی را دنبال می‌کرد.

وی افزود: رهبر شهید انقلاب در دوران جوانی در درس مرحوم آیت‌الله هاشم قزوینی و همچنین درس مرحوم آیت‌الله العظمی میلانی حضور پیدا می‌کردند. ایشان درباره حضور خود در درس آیت‌الله العظمی میلانی فرموده بودند که از جوان‌ترین شاگردان این بزرگوار بودند، اما مقید بودند در درس ایشان شرکت کنند؛ زیرا آن را قابل استفاده می‌دانستند.

تولیت آستان قدس رضوی ادامه داد: در یکی از جلسات درس، مرحوم آیت‌الله العظمی میلانی مسئله‌ای را مطرح کرده و از شاگردان خواسته بودند درباره آن فکر کنند و روز بعد پاسخ دهند. رهبر شهید انقلاب که از جوان‌ترین شاگردان آن جلسه بودند، اعلام کردند که پاسخ مسئله را می‌دانند و پس از ارائه پاسخ، آیت‌الله میلانی آن را تأیید کردند و خطاب به شاگردان فرمودند که وقتی ایشان پاسخ مسئله را داده‌اند، دیگر نیازی نیست درباره آن فکر کنند.

وی با اشاره به حضور رهبر شهید انقلاب در محافل ادبی و فرهنگی گفت: در کنار حضور در درس بزرگانی همچون مرحوم آیت‌الله هاشم قزوینی، مرحوم آیت‌الله مجتبی قزوینی و آیت‌الله العظمی میلانی، ایشان در جلسات انجمن ادبی نیز حضور پیدا می‌کردند. بنابراین، در یک سوی این طیف، فقیهان و عالمان بزرگ و در سوی دیگر، شاعران، اهل قلم و ادیبان حضور داشتند و ایشان میان این طیف‌های مختلف ارتباط برقرار کرده بود.

حجت‌الاسلام والمسلمین مروی، شجاعت در عرصه علمی را از دیگر ویژگی‌های رهبر شهید انقلاب عنوان کرد و گفت: ترجمه کتاب سید قطب، اقدام بسیار شجاعانه و جسورانه‌ای بود. یک روحانی در مشهد، کتاب یک نویسنده مصری اهل سنت را ترجمه کند، در شرایطی که ممکن بود برخی افراد چنین اقدامی را نپذیرند، نشان‌دهنده شجاعت علمی ایشان بود.

وی افزود: ایشان تشخیص داده بود که این کتاب در آن زمان مفید است و نویسنده آن نیز مانعی برای استفاده علمی از اثر ایجاد نمی‌کرد. ممکن بود برخی افراد ترجمه کتاب یک نویسنده اهل سنت را برنتابند، اما ایشان به این مسائل توجهی نداشت و در کار علمی و تحقیقی، افق بلندتری را دنبال می‌کرد.

تولیت آستان قدس رضوی خاطرنشان کرد: این شجاعت تنها در حوزه مسائل علمی نبود، بلکه در جریان رهبری و انقلاب نیز وجود داشت. اگر ایشان در آن دوران محافظه‌کار بود و ملاحظات مختلف را در نظر می‌گرفت که با چاپ یک کتاب یا بیان یک مطلب چه اتفاقی خواهد افتاد، نمی‌توانست در برابر آمریکا و استکبار جهانی بایستد.

وی، افق دید بلند را یکی دیگر از ویژگی‌های مهم رهبر شهید انقلاب دانست و اظهار کرد: ایشان تنها جلوی پای خود را نمی‌دید و افق نگاهش بسیار بلند بود. گاهی در جلساتی که در مشهد خدمت ایشان بودیم، خاطراتی نقل می‌کردند که نشان‌دهنده این ویژگی بود.

حجت‌الاسلام والمسلمین مروی ادامه داد: ایشان نقل می‌کردند که حدود ۱۷ یا ۱۸ سال داشتند و با یکی از روحانیون مشهد که از ایشان بزرگ‌تر بود، گفت‌وگو می‌کردند. دغدغه آن روحانی این بود که مسجد محله‌ای را که در اختیارش قرار داده‌اند، به‌عنوان امام جماعت از دست ندهد و تمام نگرانی او در همین محدوده بود.

وی افزود: رهبر شهید انقلاب می‌فرمودند که با خود گفتم افق نگاه این فرد تنها به همین مسجد محله محدود شده است، اما نگاه ما این است که پرچم اسلام را در دنیا بلند کنیم و در برابر پرچم‌های کفر، الحاد و استکبار جهانی نشان دهیم که اسلام دارای چنین مکتب و ایده‌هایی است.

تولیت آستان قدس رضوی تصریح کرد: از همان دوران جوانی، افق دید رهبر شهید انقلاب بلند بود و تنها جلوی پای خود را نمی‌دید. در دوران رهبری نیز همین نگاه وجود داشت که باید فرصتی فراهم شود تا اسلام به جهان عرضه شود.

وی، جامع‌نگری و نداشتن تعصب و تصلب غیرمنطقی را از دیگر ویژگی‌های رهبر شهید انقلاب برشمرد و گفت: ایشان شخصیتی جامع داشت و نگاه متعصبانه و ایستا نداشت. برای نمونه، می‌دانید که ایشان نسبت به تدریس فلسفه در حوزه‌های علمیه اهتمام زیادی داشتند و برخی از بزرگان نیز نسبت به این مسئله دیدگاه‌های انتقادی داشتند و آن را به ایشان منتقل می‌کردند.

حجت‌الاسلام والمسلمین مروی افزود: با وجود این دیدگاه‌های انتقادی، رهبر شهید انقلاب با نگاه عمیقی که داشتند، به این نتیجه رسیده بودند که فلسفه برای حوزه‌های علمیه لازم است و نباید این علم از حوزه‌ها کنار گذاشته شود.

وی با اشاره به دیدار رهبر شهید انقلاب با اعضای شورای عالی حوزه علمیه قم، گفت: حدود ۲۰ سال قبل، ایشان فرمودند اعضای شورای عالی حوزه علمیه قم را دعوت کنید؛ من با این آقایان کار دارم. اعضای شورا خدمت ایشان رسیدند و رهبر شهید انقلاب فرمودند مدتی است ذهن من مشغول است که فلسفه در حوزه‌ها به انزوا کشیده می‌شود و من نگرانم. شما را خواستم تا این نگرانی را به شما منتقل کنم.

تولیت آستان قدس رضوی با بیان اینکه این مسئله نشان‌دهنده جامع‌نگری رهبر شهید انقلاب بود، ادامه داد: چند سال پیش خدمت یکی از بزرگان مشهد که دیدگاه غیرفلسفی داشتند، رسیدم. ایشان گفتند اگر بخواهم مطلبی را به مقام معظم رهبری منتقل کنم، شما جرئت دارید آن را به ایشان بگویید؟ گفتم هر مطلبی را که بفرمایید، به‌طور کامل منتقل می‌کنم.

وی افزود: آن بزرگوار گفتند از قول من به آقا سلام برسانید و بگویید شما می‌فرمایید فلسفه در حوزه تدریس شود، اما به نظر من این کار بسیار بد است؛ حالا که فلسفه تدریس می‌شود، ما نیز می‌خواهیم «میزان‌المطالب» مرحوم میرزا مهدی اصفهانی تدریس شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین مروی خاطرنشان کرد: این مطلب را به رهبر شهید انقلاب منتقل کردم و ایشان فرمودند: درست گفته‌اند؛ «میزان‌المطالب» هم تدریس شود، چه اشکالی دارد؟ من خودم این کتاب را خدمت مرحوم میرزا مهدی خوانده‌ام و از ایشان تلمذ کرده‌ام. سپس فرمودند این موضوع را در شورا مطرح کنید و حتماً این کار را انجام دهید و این کتاب نیز تدریس شود.

وی تصریح کرد: نگاه ایشان این نبود که فلسفه یک امر قدسی است و هر چیزی که خلاف فلسفه باشد، باید طرد شود؛ فلسفه نیز یک علم است و امر قدسی نیست و باید این علم را در حوزه‌های علمیه داشته باشیم و آن را از دست ندهیم. از سوی دیگر، اگر «میزان‌المطالب» نیز دیدگاهی متفاوت با فلسفه داشت، آن هم تدریس شود و طلبه‌ها آن را بخوانند.

تولیت آستان قدس رضوی در پایان گفت: آنچه بیان شد تنها اشاره‌ای به برخی از خصوصیات و برجستگی‌های رهبر شهید انقلاب بود؛ ویژگی‌هایی که حقیقتاً از ایشان مردی بزرگ، عالمی جلیل‌القدر و شخصیتی استثنایی در تاریخ ساخت. خداوند روح این عزیز بزرگوار را با حضرت علی بن موسی‌الرضا(علیه‌السلام) محشور فرماید و به رهبر عزیز انقلاب طول عمر عنایت کند.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha